Of het goed is om een etiket op iemand te plakken? Dat ligt eraan wat die persoon ermee doet.
Het classificeren van psychische of psychiatrische aandoeningen is vooral waardevol, omdat er zonder het etiket geen hulp zou zijn.
Zonder mensen met een etiket is er immers geen vraag naar hulp. Er zijn er geen specialisten en is er geen noodzaak om behandelmethodes op te stellen.
Wat doe jij met het etiket
In de discussie over het plakken van etiketten gaat het vaak over de negatieve aspecten daarvan. Als het etiket wordt gebruikt als excuus om niets te doen, en slecht gedrag te continueren.
Wanneer je daarentegen met het etiket aan de slag gaat, zou je er in het ultieme geval zomaar vanaf kunnen komen.
Het etiket losweken
Een etiket is niet per se levenslang aan je verbonden. Daarvoor ga je na de diagnose aan het werk:
1. De diagnose
Het stellen van alleen al een diagnose kan al enorme verlichting brengen. Je krijgt begrip voor jezelf. Bepaald gedrag en reacties daarop worden verklaard. Allerlei vragen die je over jezelf hebt worden beantwoord.
Je omgeving gaat begrijpen waarom jij handelt en reageert zoals je dat doet. Er is ruimte voor mededogen.
2. Maatregelen
Voor veel labels, ADD, ADHD en bijvoorbeeld autisme zijn er veel maatregelen te nemen om het leven gemakkelijker te maken.
Zo kan een ADD’er zorgen voor structuur in de dag, genoeg sporten om in de behoefte aan dopamine te voorzien, dopaminerijk voedsel eten en bepaalde supplementen innemen. Hij kan zich omringen met mensen die papierwerk uit handen nemen of andere minder leuke taken waar hij onmogelijk de aandacht bij kan houden.
3. Een nieuw ijkpunt
Als je met maatregelen je leven hebt vergemakkelijkt, kan het zijn dat je van de symptomen die ten grondslag aan de diagnose liggen, nog maar weinig last hebt.
Zou je op dat moment opnieuw een diagnose laten stellen, dan zou je zomaar niet meer voor het etiket in aanmerking kunnen komen. De behandeling heeft zijn werk gedaan.
Maar ook als je levenslang een etiket behoudt heeft deze zijn doel gediend: het heeft leven gemakkelijker gemaakt.
Vond je het een goed artikel? Doe er iemand anders een plezier mee via de mail.
Delen op social media wordt door ons ook erg gewaardeerd.