Er zijn meer mensen die wel pleasegedrag vertonen dan niet. We zijn tenslotte allemaal sociale wezens die aansluiting met anderen nodig hebben en door te pleasen voorkom je afwijzing.
Tot zover lijkt pleasen dan ook een succesvolle strategie om je staande te houden in het sociale geweld. Maar helaas heeft het op langere termijn alleen maar negatieve gevolgen, voor jezelf en je omgeving.
Pleasen is een harnas voor kwetsbaarheid
Door te pleasen voorkom je afwijzing, een slechte pers of ruzie. Je hult je in een harnas van onechtheid. Je voldoet immers niet aan je eigen wensen, maar zegt of doet wat in jouw ogen voor de ander wenselijk is. Daardoor wentel je het risico op afwijzing af. Je pleaseharnas voorkomt dat je geconfronteerd wordt met je eigen kwetsbaarheid.
Als pleaser hul je je in een harnas van onechtheid
Pleasen houdt niet op bij de voordeur thuis
In je werkende bestaan heb je net zoveel behoefte aan erkenning, saamhorigheid en verbinding als thuis. Als ondernemer neem je die behoefte mee naar je bedrijf. Daardoor lever je wellicht meer aan klanten dan goed voor jou is, durf je medewerkers niet aan te spreken op hun output of je compagnon niet op zijn gedrag.
Pleasen is voor niemand goed
Het voelt niet goed om te pleasen en dat weet je direct, zodra je het doet. Dat komt omdat je jezelf opoffert voor een ander en je daardoor je zelfvertrouwen schaadt.
De gevolgen gaan echter verder dan die voor je eigen welbevinden:
- Pleasen is ook slecht voor de ander
Als jij geen feedback durft te geven op het gedrag van een ander stel je ook die ander niet in staat om zich persoonlijk of professioneel te ontwikkelen. - Pleasen is slecht voor de relatie
Als pleaser heb je het gevoel dat je controle houdt over de kwaliteit van de relatie met een ander. Het tegendeel is waar. Pleasen zorgt voor misverstanden en daardoor kan de relatie juist ontsporen. Hieronder is weergegeven hoe dat werkt.
Pleasen is moeilijk af te leren
Je kunt nog zo goed weten dat pleasen slecht voor je is en dat het je persoonlijke groei en ontwikkeling in de weg staat, maar het is enorm lastig af te leren.
Je bent waarschijnlijk je hele leven al een pleaser; en met een goede reden.
Je leert te pleasen in je jonge jeugd. Toen had het tot doel om je de veiligheid te garanderen die je voor je overleving nodig had. Vervolgens hebben jouw hersenen (misschien wel tientallen) jaren lang dezelfde standaardreactie geformuleerd en nu moet je die impulsreactie onder controle zien te krijgen. Maar dat is de minste van je problemen.
Stoppen met pleasen vergt moed
Stoppen met pleasen roept namelijk een enorme onrust in je op. Er wordt getornd aan je gevoel van veiligheid. Stoppen met pleasen betekent dat je je kwetsbaarheid de ruimte moet geven.
Dat vergt moed.
Vraag hulp
Gedrag dat zijn oorsprong kent in je jonge jeugd is moeilijk te veranderen. Bovendien heb je het gevoel dat je risico loopt door ermee te stoppen. Daarom is hulp vragen belangrijk, ook al is hulp vragen op zich óók een vorm van jezelf kwetsbaar tonen.
Verwacht geen wonderen. Pleasen leer je niet zomaar af; het kost tijd.
Maar gelukkig kom je op enig moment in een successpiraal. Als je bent geslaagd in het zetten van je eerste stappen om te stoppen, voel je zekerder van jezelf. Met iedere geslaagde poging wordt jouw zelfvertrouwen vergroot en gaandeweg gaat het je steeds soepeler af.
Dat is persoonlijke groei, en dat is goed voor jou, de ander en jullie relatie.
Vond je het een goed artikel? Doe er iemand anders een plezier mee via de mail.
Delen op social media wordt door ons ook erg gewaardeerd.