Veel dingen waar we ‘ja’ op zeggen brengen ons uiteindelijk in de problemen. Een toezegging is zo gedaan, zonder dat je alle gevolgen hebt overzien. Vaak is de manier waarop jou iets wordt gevraagd daarnaast al zodanig manipulatief dat je beter een maatregel kunt instellen:
Je staat standaard in de NEE-stand, en als je erover hebt nagedacht kan het een eventuele JA worden.
Altijd Ja zeggen is negatief
Is standaard nee zeggen een negatieve houding, en is het niet veel leuker om ja te zeggen? Dat is maar de vraag als je de gevolgen kent:
- Je neemt veel verantwoordelijkheid op je en naast alle andere verantwoordelijkheden die je al hebt kan dat wel eens teveel zijn.
- Je moet je planning aanpassen en wellicht andere zaken die je belangrijker vindt moet je laten vallen.
- Je moet andere mensen die je al eerder een belofte hebt gedaan teleurstellen.
- Je raakt gespannen waardoor je taken die je hebt minder goed kunt uitvoeren.
- Je raakt angstig en angst is een slechte raadgever.
Van Nee zeggen word je beter
We worden er weliswaar allemaal mee opgevoed, maar aardig gevonden willen worden helpt niet. Van ja zeggen als je eigenlijk ‘misschien’ of zelfs ‘nee’ denkt, wordt niemand beter. Voor de ander is niet duidelijk wat jij nu eigenlijk wilt. Jij doet dingen tegen je zin.
Nee zeggen als dat voor jou het beste is om te doen maakt je nog niet ónaardig. Je kunt op een vriendelijke manier nee zeggen. Je respecteert daarmee slechts je eigen grenzen.
Het verschil tussen succesvolle en heel succesvolle mensen is dat de heel succesvolle mensen op bijna alles nee zeggen
Vaker nee zeggen geeft je letterlijk en figuurlijk ruimte. Je krijgt tijd die je gericht kunt besteden aan wat voor jou belangrijk is. En het maakt je een fijner mens om mee om te gaan.
Vond je het een goed artikel? Doe er iemand anders een plezier mee via de mail.
Delen op social media wordt door ons ook erg gewaardeerd.