De paradox van Meten

Jan Frens
16 mei 2024 in Organisatie - Leestijd 1 minuut

 

Wie gebruikt er nou géén spreadsheets om bedrijfsprestaties te evalueren?

Maar wat normaal gesproken een efficiënt hulpmiddel is, kan in de praktijk een onbedoeld averechts effect hebben. Dat gebeurt als je te vroeg op cijfers gaat sturen. Dan kunnen je cijfers luchtspiegelingen voorleggen met vervelende gevolgen.

Voorbeelden van misinterpretaties

Wanneer je onterecht complimenten uitdeelt voor resultaten waar geen credits voor hadden gegeven moeten worden, kunnen misverstanden ontstaan. Bijvoorbeeld als je een piek in sales toeschrijft aan je salesteam terwijl achter de schermen je marketingbureau een online actie heeft uitgevoerd waar jij geen weet van had.

Erger wordt het als je iemand aanspreekt op een afwijking die achteraf blijkt te zijn veroorzaakt door omstandigheden buiten de invloedssfeer van die persoon. Stel je voor dat een extern logistiek probleem de oorzaak is van een lagere productie en niet de gebruikelijke planningsproblemen waar je productieleider bovenop zit. Dat kan demotiverend werken.

Hoe gebruik je spreadsheets wel?

Gebruik je spreadsheets liever om je te helpen verklaren wat er is gebeurd. Begrijp de context van cijfers. Vraag door naar achterliggende oorzaken en betrek alle relevante afdelingen in de analyse.

En neem pas beslissingen puur op basis van cijfers als je over een lange periode een grote hoeveelheid data hebt verzameld.

 


Vond je het een goed artikel? Doe er iemand anders een plezier mee via de mail.
Delen op social media wordt door ons ook erg gewaardeerd.

Deel dit artikel:
Alle artikelen in de categorie: Organisatie

Gerelateerde artikelen