Alle media de deur uit

Jan Frens
30 september 2016 in Creativiteit, Leiderschap, Persoonlijke ontwikkeling - Leestijd 3,5 minuten

Alle+media+de+deur+uit

1.       Minder zorgen.

2.       Een positiever zelfbeeld.

3.       Een autonomer leven.

Dat is het resultaat als je afstand neemt van televisie en nieuwsbronnen.

Doe maar slecht nieuws

We houden van slecht nieuws. Toen we nog als jagers-verzamelaars door het leven gingen was het verspreiden daarvan van levensbelang. Als er iemand doodging door het eten van een bepaald gewas of als er zich vijandige soortgenoten in de omgeving ophielden was die informatie essentieel voor je voortbestaan. Goed nieuws was niet interessant.

En we zijn nog altijd gebiologeerd door negatieve berichtgeving.

Wat doet nieuws met je

Nieuws komt tot je via een veelheid aan kanalen. Die concurreren onderling om jouw aandacht. Nieuws wordt daarom gesensationaliseerd en geëmotionaliseerd. En omdat er niets is dat je kunt doen om de dreiging die je ervaart af te wenden, maakt dat je somber en angstig.

Er is te weinig zon onder het nieuws

Maar nieuws tot je nemen, via welk kanaal dan ook, zorgt er ook voor dat je bestaande zorgen worden uitvergroot. Ongeacht of het nieuws nu wel of niet een relatie heeft met jouw situatie, je maakt van een mug een olifant. Daar lig je wakker van.

En andere televisieprogramma’s?

Praatprogramma’s, series, reclames of films. Televisie schotelt je niet bepaald een representatief wereldbeeld voor. Je wordt blootgesteld aan een bombardement van aantrekkelijke, slanke, slimme, geslaagde en welbespraakte mensen.

Dat doet wat met je zelfbeeld.

Zodra je televisie begint te kijken, schakelt je brein over in een droomachtige toestand. Het kritische denken is uitgeschakeld. Alle beelden die tot je komen belanden zonder filter in de onbewuste regionen van het brein.

De parallelle werkelijkheid die je consumeert wordt jouw referentiekader. Zo moet je er uitzien. Dit is hoe je leven ingericht zou moeten zijn. Zo moet je praten, denken en doen.

Dat maakt onzeker en het veroorzaakt gevoelens van inferioriteit. Je schiet tekort.

Je bent gehackt

De media vormen jouw opinie. Net als de beelden die ongefilterd jouw brein in worden gesluisd, gebeurt dat ook met informatie.

Weliswaar wordt je mening ook gevormd door je bewuste en kritische denken, maar de basisinformatie die je voor het vormen van je mening uit de diepe regionen van je brein ophaalt is gekleurd.

Journalisten worden omgekocht. Programma’s worden gesponsord door multinationals. Nieuws wordt aangeleverd door persbureaus, zoals Reuters, die in handen zijn van families.

Whoever controls the media, controls the mind

Mis je dan niets?

Stoppen met het consumeren van nieuws levert in eerste instantie een ongemakkelijk gevoel op. Je bent niet langer op de hoogte van de bombardementen op een land in het Midden-Oosten. De mogelijke val van het kabinet gaat langs je heen. En als er een vliegtuig neerstort weet jij dat niet.

Is dat erg?

Als er in Nederland een aanslag is gepleegd, kom je het heus wel te weten. Wanneer er bekenden of plaatsgenoten in het neergestorte vliegtuig zaten, gaat dat ook niet langs je heen. Als je moet gaan stemmen krijg je een stembiljet toegestuurd. Tijd genoeg om je op internet te oriënteren op je partijkeuze.

Als je stopt met nieuws lezen en kijken, mis je niets.
Sterker, het verrijkt je.

 

De wereld verandert voor je ogen als je het nieuws niet meer leest

 

Je gaat zelf nadenken, in plaats van klakkeloos te slikken wat een ander voor je heeft bedacht. Als je je echt interesseert voor de problematiek in het Midden-Oosten, lees je daar een boek over. Doordat je de wereld van een zekere afstand bekijkt, vorm je je een gefundeerd en onafhankelijk beeld.

Dat is autonomie.

En nu?

Alle media de deur uitdoen is waarschijnlijk niet iets dat je zomaar lukt. Mij heeft het een aantal jaar gekost. Na een tv-loze vakantie van drie weken deed ik het kabelabonnement de deur uit. Ik ben gestopt met het kijken van internetnieuws. En begin dit jaar ben ik gestopt met het online en offline lezen van kranten.

Ondanks mijn media-abstinentie ben ik volgens zeggen nog altijd een goede gesprekspartner. Om je ervan te overtuigen dat je echt niets mist zonder nieuws, daag ik je uit om met mij te komen discussiëren over de toestand in de wereld.


Vond je het een goed artikel? Doe er iemand anders een plezier mee via de mail.
Delen op social media wordt door ons ook erg gewaardeerd.

Deel dit artikel:
Alle artikelen in de categorie: Creativiteit, Leiderschap, Persoonlijke ontwikkeling

Gerelateerde artikelen