Het sneeuwbaleffect

Jan Frens
5 juli 2024 in Organisatie, Personeel - Leestijd 1 minuut

 

Je weet dat er op de werkvloer best veel ideeën bestaan over hoe het werk beter gedaan kan worden. Een fysieke of digitale ideeëndoos waar medewerkers hun hersenspinsels in kunnen droppen lijkt dan een goed idee, maar wordt vaak een bliksemafleider voor frustraties en irritaties en sterft daardoor al snel een stille dood.

Zo blijft het stille kapitaal in de hoofden van jouw medewerkers onbenut.
 

Die ideeën hoeven helemaal geen baanbrekende innovaties te zijn: Het enkelvoudige idee om een container te verplaatsen waardoor een looproute wordt verkort lijkt onbetekenend. Maar als jouw medewerkers allemaal één keer per maand met zo’n verbetering komen, hoe klein dan ook, dan is dat op de lange termijn van onschatbare waarde.
 

Dit is het Japanse Kaizen concept en je kunt dit in jouw team structureel toepassen. Daarbij moedig je je team aan om te zoeken naar kleine, haalbare verbeteringen. In Kaizen is het gebruikelijk dat degene die het idee heeft ingebracht ook betrokken is bij de uitvoering van het idee.

     

  1. Introduceer Kaizen: Leg het concept uit tijdens een teammeeting en benadruk het belang van kleine, continue verbeteringen.
  2. Creëer een moment: Richt de wekelijkse of maandelijkse meeting in waarin ideeën worden gedeeld.
  3. Stimuleer deelname: Beloon medewerkers voor hun inbreng en zorg dat ze betrokken blijven bij de uitvoering.
  4. Meet en deel Resultaten: Houd bij welke verbeteringen zijn doorgevoerd en deel de resultaten met het team.

 

Het vergt gewenning, maar als het eenmaal draait wordt iedereen er enthousiast van. En jij profiteer van een enorm sneeuwbaleffect.

 

 

 

 

 


Vond je het een goed artikel? Doe er iemand anders een plezier mee via de mail.
Delen op social media wordt door ons ook erg gewaardeerd.

Deel dit artikel:
Alle artikelen in de categorie: Organisatie, Personeel

Gerelateerde artikelen