Je verslaving aan de wilgen hangen?

Jan Frens
24 december 2015 in Persoonlijke ontwikkeling - Leestijd 2,5 minuten

Je verslaving aan de wilgen hangen

Hoe vaak check jij overdag je email? 5, 10, 20 keer?
En ’s avonds?

Grote kans dat je net als het overgrote deel van ondernemend Nederland e-mailverslaafd bent. Dat komt omdat je door nieuwe e-mail dopamine aanmaakt.

E-mail is een drug

Dopamine is een neurotransmitter die je een goed gevoel geeft als je bezig bent doelen te realiseren. Het zorgt ervoor dat je gestaag werkt aan het realiseren van je visie en missie, of bijvoorbeeld aan een project. Tot zover de pluspunten.

Want het is uiterst verslavend. Je krijgt een dopamineshot bij het gebruik van alcohol, nicotine, cocaïne of door te gokken. En dus ook bij e-mail.

Je hersenen kunnen zelfs zodanige verbindingen leggen dat je het nodig vindt om je telefoon continu bij de hand te hebben om nieuwe berichten te checken. Voor het geval dat je wordt beloond.

Waarom een e-mailverslaving slecht is


• Je wordt traag.

Als je continu schakelt tussen activiteiten die hersencapaciteit vragen leidt dat ertoe dat je tot 50 procent trager gaat werken. Doordat je daarnaast je werkgeheugen belast wordt de kans groter dat je belangrijke details over het hoofd gaat zien.

• Het is niet goed voor je humeur.

Als je een bericht leest dat negatief is of veel tijd kost om te beantwoorden, wordt je humeur daar hoe dan ook door beïnvloed. Ongeacht of je met dat mailtje op dat moment nu wel of niet iets doet. En iedere keer dat je hem in je inbox voor bij ziet komen wordt dat gevoel opnieuw opgeroepen.

• Het is slecht voor je gezondheid.

Hoe vaker je je e-mail checkt, des te meer stress ervaar je. Langdurige stress leidt tot onder meer slaapproblemen, hoofdpijn, neerslachtigheid en uitputting.

Afkicken van je e-mailverslaving

Het voelt erg ongemakkelijk als je de frequentie van je e-mailchecks terugbrengt naar 2 of 3 keer per dag. Je wordt onrustig. Je bent bang om iets te missen. Of je denkt dat er problemen ontstaan als je er niet bovenop zit.

Dat is niet zo. Als iemand je dringend nodig heeft belt hij, of hij stuurt een sms of WhatsAppbericht. En mensen wennen er snel aan dat jij niet meer direct op alle mail reageert.

Om de verleiding te beheersen zet je in ieder geval de emailmelding uit. Daarnaast agendeer je je dagelijkse emailchecks op vaste tijden.

Op je smartphone kun je gebruik maken van een app die regelt wanneer je offline gaat en welke uitzonderingen er gelden (bijvoorbeeld met de app ‘Offtime’). Zo zorg je ervoor dat je ’s avonds in ieder geval niet bij je mail kunt.

Neem de tijd

Het kost tijd om van je e-mailverslaving af te komen, en je zult geregeld – zoals dat bij verslavingen gaat – terugvallen in oud gedrag. Maar je merkt al snel dat je rustiger wordt en meer werk verzet en dat zal je stimuleren er definitief mee af te rekenen.

Bronnen:
Een voor allen, allen voor een, Simon Sinek, Amsterdam 2014
Vleugels, A, (9 november 2015), Verboden te mailen na zes uur, NRC


Vond je het een goed artikel? Doe er iemand anders een plezier mee via de mail.
Delen op social media wordt door ons ook erg gewaardeerd.

Deel dit artikel:
Alle artikelen in de categorie: Persoonlijke ontwikkeling

Gerelateerde artikelen